Hőszigetelés, hőhidak nélkül

Hőszigetelés

A hőszigetelés témában gyakran felmerül az a fogalom, hogy hőhídmentesség.
Most megnézzük, mi ennek a jelentősége, és miért fontos, hogy egy hőszigetelés teljesen hőhídmentes legyen.

Egy családi ház hőszigetelése során az a fő cél, hogy a teljes ház minden irányból, körben, felül és még alul is ugyanolyan összefüggő hőszigetelésű legyen. Ez alapvető elvárás a hőhídmentességhez Ha valahol hiányzik a hőszigetelés, vagy sokkal vékonyabb, mint máshol, akkor ott keletkezik egy hőhíd. A hőhíd lehet akár pontszerű, vagy vonalszerű is.
Ez azért okoz gondot, mert a felületek nem egyformán hűlnek át télen, és a hőmérséklet különbség hatására párakicsapódás keletkezhet a belső falfelületen ezeken a helyeken, ami pedig akár hosszú távon penészesedéshez is vezethet. Ezért szükséges, hogy már tervezési fázisban jól átgondolt legyen a hőszigetelés, és aztán a kivitelezés során pedig precízen, a terveknek megfelelő anyagokkal, és magas minőségben készüljön.

Fontos még, hogy a falazat hőszigetelésével összhangban legyen a homlokzati nyílászárók hőszigetelőképessége is! A homlokzati nyílászárók és a fal találkozásánál pedig különösen oda kell figyelni, mert ezen a részen alakulhat ki hőhíd a legkönnyebben.

Megosztás